Vi utökar samarbetet med Help to Help och dubblar vårt stöd

Hållbarhet, jämställdhet och samhällsengagemang har alltid varit viktiga ledord för oss på Clara Consulting, och framför allt är det viktigt för oss att gå från ord till handling. Därför är vi ända sedan vi startade bolaget 2017 en stolt samarbetspartner till stiftelsen Help to Help, som arbetar för långsiktigt hållbar utveckling i Östafrika.

– Vi var alla tidigt överens om att vi ville stötta en organisation med en tydlig idé om hur man konkret kan åstadkomma förändring i utvecklingsländer och ge hjälp till självhjälp. Under dessa år som vi samarbetat med Help to Help har vi sett att deras metod verkligen fungerar och ger effekt, säger Fredrik Olsson, Managing Partner på Clara Consulting.

Help to Help ger unga talanger möjlighet att utbilda sig på universitet och högskolor i Tanzania och Uganda – ungdomar som inte har finansiella resurser att bekosta sin egen utbildning. Sedan Help to Help grundades 2010 har över 400 unga changemakers kommit ut på arbetsmarknaden som ekonomer, ingenjörer, läkare, lärare och andra samhällsviktiga yrken och gör nu enorm skillnad för sina länder, lokalsamhällen, familjer, och sig själva.

I våras hade vi från Clara Consulting, tillsammans med några andra av Help to Helps företagspartners, förmånen att följa med till Dar es Salaam i Tanzania för att uppleva verksamheten på plats och se på vilket sätt vårt stöd gör skillnad för unga changemakers. Vi besökte bland annat Help to Helps kontor, fick lära känna det tanzaniska teamet och delar av styrelsen, vi besökte University of Dar es Salaam, fick en rundvandring på campus, åt lunch med studenter samt deltog i workshopen “How to get your first job”.

Det som gjorde störst intryck på resan var nog studiebesöket hos tidigare Help to Help-stipendiaten Abdalah Nyambi som numera driver företaget Preyo Tanzania som tillverkar olika produkter av återvunnet plastavfall, bland annat gummibussningar till fordon och LED-lampor. En sann entreprenör och changemaker som verkligen tagit makten över sitt liv! Han sysselsätter dessutom 10 andra personer och gör stor skillnad både för sig själv, sin familj och sin omgivning. Det var otroligt inspirerande och imponerande att få träffa alla dessa drivna ungdomar och att se effekten av Help to Helps arbete i verkligheten.

Därför känns det helt rätt att vi nu väljer att utöka samarbetet och dubblar stödet som vi ger till Help to Help, så att ännu fler unga changemakers kan få tillgång till livsavgörande utbildning. Vi ser fram emot att följa fler studenter på deras väg till examen och se dem skapa bestående positiv förändring för sig själva, sina familjer och lokalsamhällen.

– Vi är väldigt glada att Clara Consulting väljer att utöka sitt stöd, det betyder mycket. Att investera i utbildning ger verkligen ringar på vattnet – det vi kallar Help to Help-effekten. Våra effektmätningar visar att 85 procent av de utexaminerade studenterna bidrar till att försörja sin familj och 59 procent möjliggör utbildning för sina syskon. I snitt stöttar varje person över sju andra, så spridningseffekten är uppenbar. Nu ser vi fram emot att tillsammans med Clara Consulting fortsätta katalysera Help to Help-effekten, säger Clara Luthman, Help to Helps VD.

Katundali Mandago och Savio Kalinga är två av de studenter i Tanzania som Clara Consulting följer närmare. Katundali studerar finans vid University of Dar es Salaam och Savio studerar cybersäkerhet vid University of Dodoma, bägge tar examen 2024. Det var extra roligt att vi fick chansen att träffa Katundali i samband med besöket på University of Dar es Salaam och prata närmare med honom.

Jacob Kagesyeko och Linda Lazaro är två andra studenter som Clara Consulting stöttat tidigare. De har bägge nu tagit examen och är ute i arbetslivet, väldigt kul tycker vi! Jacob har studerat Health Laboratory Science och Linda Molecular Biology and Biotechnology. Stort grattis till dem!

Hittills har närmare 800 ungdomar fått möjlighet att studera tack vare stöd från Help to Help, varav drygt hälften tagit examen. Vi på Clara Consulting ser med glädje och stolthet fram emot att fortsätta vara med på resan framöver och bidra till att ännu fler unga changemakers får denna möjlighet.